Dolly Parton't hit Jolene op 33 RPM

De oudere generatie weet het nog als de dag van gisteren. LP's konden met twee verschillende RPM (omwentelingen per minuut) draaien. 33⅓ RPM of 45 RPM. De afkorting LP staat voor long play. De meeste LP's moeten op 33⅓ toeren per minuut worden afgedraaid. Elke grammofoonplaat heeft per zijde één doorlopende groef bestaande uit de inloop, daarna de opname en aan het eind de uitloop. De langspeelplaat werd in 1948 geïntroduceerd door Columbia Records. In de jaren '90 verloren langspeelplaten aan populariteit door de opkomst van de compact disc.

Wat de oudere generatie ook nog wel weet is dat muziek ook op de aangegeven RPM afgespeeld moest worden anders zou het nummer voor geen meter klinken. Al heeft een muziekliefhebber een nummer gevonden die op 33⅓ nog best aardig klink. Het gaat hier om het nummer 'Jolene' van Dolly Parton. Het nummer werd als single uitgebracht in oktober 1973.


Luister naar het onderstaande fragment:Heb jij ook een leuk filmpje dat op Superleuk geplaatst móet worden?! Stuur ons dan een bericht op Facebook of nog beter via Whatsapp: 06 14 89 74 33.

Bekijk ook: Dolly Parton en Pentatonix met een meesterlijke a capella versie van "Jolene"